zdravá výživa

 

                              
 Vhodná strava nejen pro malé sportovce                                                     
                           
Vhodná  strava nejen pro malé sportovce
                           
Jídlo, které jíme, je jako palivo. Dává našemu tělu energii nutnou k tomu, aby 
dobře fungovalo. Pokud si nezajistíme, aby palivo, které tankujeme do svého těla, 
mělo náležitou kvalitu i množství, pak se nebudeme cítit tak zdravě a mít takový
 výkon, jak bychom mohli.  A to platí i pro malé sportovce.
                           
Jídlo jako zdroj výživných látek ovlivňuje všechny naše buňky a následně
pak i všechny projevy našeho života : náladu, hladiny energie, výkonnost,
chuť k jídlu, mozkovou kapacitu, spánek, imunitu, reakci na stres, zkrátka 
je klíčem k tělesné a duševní pohodě. Chápejme jídlo jako jeden z nejdůležitějších 
atributů zdraví a v případě dětí  to platí o to více, protože  děti si teprve budují vzorce 
svého chování  a my svým příkladem máme v ruce jejich  budoucí  přístup nejen
 k životosprávě.
                           
Jak tedy můžeme jednoduše shrnout základní zásady dobré           
životosprávy pro malé sportovce?
                           
Obecně můžeme říci, že vzhledem k  většímu  požadovanému  výkonu, 
je nutno více sledovat energetický příjem,  příjem  živin a  dbát na nutnost 
regenerace. V opačném případě může dojít k výraznějšímu opotřebení 
organizmu a sklonům k úrazům. Čím dříve si toho u svých malých fotbalistů
uvědomíme , tím lépe pro jejich udržení dlouhodobé kondice a zdraví.
                           
Základy shrňme takto:                      
                           
Pitný režim: během každého dne by  dítě mělo vypít min. 0,5l dobrých tekutin 
na každých 10kg váhy  a při zvýšeném pohybu aktuálně zvýšit ,  např. při hodinu 
a půl trvajícím tréninku vypít navíc min. 0,5-0,75l .A co pít:voda z kohoutku, pokud 
je naprosto nezávadná ,  stolní neperlivá voda , ovocné džusy ředěné vodou , ovocné
a slabé bylinkové čaje.  Nevhodné nápoje jsou  sladké nápoje, které způsobují zubní kazy
a obezitu a kromě cukru obsahují umělé přísady vylepšující barvu, chuť a vůni. Podle
některých výzkumů tyto látky podporují hyperaktivitu u dětí. Zcela nevhodné látky kofein 
a chinin se také někdy dají najít v barevném obsahu těchto nápojů . Dále nevhodné jsou
stoprocentní ovocné džusy mající vysoký obsah cukru a vysoké procento ovocných
kyselin, které mohou dráždit dětský žaludek , minerální vody jsou zdravé, ale dítěti je
nabízejte jen někdy. Vysoká spotřeba může způsobit nerovnováhu minerálů v těle. 
Černý čaj se nedoporučuje kvůli dráždivému kofeinu a své močopudnosti.
                           
- Pravidelnost stravy:  jídlo dětí by mělo být rozděleno do 5-6 porcí denně              
                           
Strava:by měla obsahovat  základní stavební kameny výživy- dobrý poměr 
makroživin – sacharidů(60%), tuků(25%) a bílkovin(15%) -jako dobrý zdroj
energie - a mikroživin - vitamínů, minerálů, stopových prvků a fytolátek – 
pro správné fungování těla.
                           
Nejčastější chyby  při složení jídelníčku:                   
                           
1.Důležité je upřednostnění plnohodnotných sacharidů:Celozrnný chléb a pečivo , 
obilné vločky - zvláště ovesné, celozrnné můsli a  cereálie - bez cukru a čokolády- 
sledovat etikety –pozor na obrovské množství jednoduchého cukru v běžných druzích,
vybírejte cereálie s vyšším obsahem železa, vápníku a vlákniny s nižším obsahem cukrů
a tuků,přírodní a parabolická rýže , ovoce i sušené, ovocné  šťávy. Je nutno se vyhýbat
tzv. prázdným kaloriím ve stravě - čokoláda,čokoládové tyčinky,sušenky,  bonbóny, pralinky,
cola, zmrzlina, dorty, koblihy apod.
                           
2. Každodenní  příjem kvalitních bílkovin je nutnost nejen pro správný růst dětí, ale           
i jejich výkonnost,
                           
zkrácení  doby regenerace organizmu, podporu tvorby nové svalové hmoty, ochranu
svalové hmoty před poškozením při nadměrném fyzickém výkonu . Ideální je poměr 
30%živočišných a 70% rostlinných bílkovin, zdroje např.: Ryby - treska, makrela, sleď, 
sardinky, pstruh, platýz, libové maso - drůbeží, telecí, hovězí, zvěřina, skopové, 
Vejce – upřednostnit  bílek, luštěniny - hrách, fazole, sója, čočka, mléčné výroby, 
některé obiloviny- pohanka, amarant, oves…
                           
                           
                           
3.                           
image
Tuky (lipidy) jsou energeticky nejbohatší živinou. Jsou nejkoncentrovanější   formou 
energie, tvoří rezervu pohonných látek pro naše tělo. Tuky tvoří tepelnou a mechanickou 
ochranu orgánů. Mají důležitou funkci při výstavbě buněčných membrán, nervového 
systému, při tvorbě některých hormonů, zajišťují vstřebávání vitamínů A, D, E, K z potravy. 
Podílejí se na funkci kůže, nervové tkáně, na srážení krve, na zánětlivé reakci.  
Upřednostňujme – kvalitní rostlinné za studena lisované oleje, rybí tuk, občas 
vhodné- sádlo, máslo, nevhodné- margaríny, ztužené tuky  a to  i ve skryté formě v potravinách.
                           
                           
                           
4. Mikroživiny:Vita znamená život, vitamíny jsou životně důležité, jak říká název. Protože 
je organismus nedokáže vytvářet, kromě malého množství vitamínu A a D, musí být 
přijímány ve stravě. Vitamíny jsou součásti enzymů, které zabezpečují metabolické 
a energetické děje v těle. Ve sportu jsou tyto procesy rozběhnuty naplno, proto je 
i spotřeba vitamínů vyšší. Současně je nutná vyšší antioxidativní ochrana organismu. 
Lze říci, že v některých sportech je spotřeba vitamínů dvoj - až trojnásobně vyšší oproti 
příjmu běžných lidí. Např. denní potřeba vitamínu C u běžného člověka je 100 mg a 
u vytrvalostního sportovce až - 500 mg. Potraviny s vysokým obsahem vitamínu C-čerstvé
kiwi, šípek, pomeranče, citrony, grepy, rybíz, ovoce, ovocné šťávy, brokolice, kapusta, 
paprika.  Jako komplexní zdroj všech mikroživin je nejdůležitější  ČERSTVÉ ovoce a 
zelenina a to minimálně pětkrát denně. Denní doporučený příjem pro děti  je  cca 200 g 
zeleniny plus  150 až 200 g ovoce.  Pokud z nějakého důvodu nelze zaručit pravidelný 
příjem čerstvé ovoce a zeleniny, doporučuje se doplnit stravu o kvalitní  potravinové 
doplňky (vybírat ty z přírodních surovin).
                           
                           
                           
                           
                           
                           
                           
Zásady životosprávy při  tréninku či soutěži:                  
                           
                           
                           
1. Náležitá hydratace je u mnohých sportovců Achillovou patou. Svaly obsahují  75 % vody.   
Mnozí trpí chronickou dehydrataci a neuvědomují si, že odstranění tohoto problému výrazně 
zvýší výkonnost. Ztráta vody  o 3 %  vede ke ztrátě asi 10% síly a 8% rychlosti stahu svalů. 
Určitou dobu trvá, aby si tělo přivyklo vyššímu příjmu tekutin. Přísun tekutin zvyšujte zvolna .  
Žádný jiný faktor neovlivňuje výkonnost tak jako voda.
Nikdy nečekejte až na moment,  kdy vás k napití popožene žízeň - to je již známka dehydratace. 
U dětí je proto nezbytný  dohled rodičů a trenérů a neustálé připomínání.
Dle zkušenosti pijte tolik, aby vaše moč byla čirá a bez zápachu. Pokud je moč tmavého zbarvení, 
soustřeďuje se v ní metabolický odpad a musíte pít více vody a to průběžně.
                           
                           
                           
2. Strava před zátěží: Vhodné zásobení  optimálními sacharidy (viz výše) znamená důležitý 
moment optimalizace výkonu.  Jíst cca 2 hodiny před pohybem. Před závodním jídlem by mělo 
být jídlo bohaté na sacharidy raději s nižším glykemickým indexem s příměsí bílkovin – ovoce,  
ovesné vločky, kvalitní cereálie, těstoviny, chleba, nízkotučný jogurt, proteinová tyčinka.
Pozor na vysokoproteinové jídlo s obsahem tuků jako sádlo , slanina…Jednu hodinu 
před soutěží – pokud je potřeba jíst- je vhodný např.banán. Důležité je nikdy před soutěží 
nekonzumovat jídlo, které jste si nevyzkoušeli v tréninku!!!  V den závodu nic nové!!
                           
                           
                           
3.Strava při soutěžích:Pokud trvá pohyb  více jako 90 minut , je nutno doplňovat sacharidy 
s vyšším glykemickým indexem. V těle jsou zásoby sacharidů na 90-120 minut práce 
při sedmdesátiprocentním nasazení. Až dojde glykogen, využívá se primárně tuk.
U dětí dochází k  vyčerpání , ale na druhou stranu(naštěstí)   i  k regeneraci rychleji než 
u dospělých.
Sacharidy, snězené při výkonu, oddálí vyčerpání sacharidů a umožní déle snášet zátěž. 
Při výkonu přes dvě hodiny, nutno jíst co půl hodiny. Klíčové je jíst a pít, než dostanete hlad, 
respektive žízeň.
                           
                           
                           
Strava po tréninku – soutěži: Strava po tréninku pomáhá doplnit vyčerpané zásoby 
glykogenu a zkrátit čas potřebný k regeneraci, optimálně  vyvážené lehčí jídlo s obsahem bílkovin.
                           
                           
                           
                           
Tipy pro jídelníček:                      
                           
Snídaně: cíl- výživná, ale lehká, ne těšně po probuzení, důležitý dostatek tekutin, 
např.: ovesná, pohanková, jáhlová, rýžová kaše s ovocem, žitný chléb s máslem 
a sýrem (medem), kvalitní cereálie(viz výše), tvaroh, jogurt, tvarohové sýry, čerstvé ovocné šťávy,..
                           
                           
                           
Přesnídávka: ovoce, celozrnné (žitné) pečivo+ sýr, dětská šunka, kvalitní cereální  
(proteinová) tyčinka, sušené ovoce, ořechy, ovocné pyré, jogurt, tvaroh(pozor na sladké 
mléčné tyčinky), nastrouhaná mrkev s jablkem,zeleninový salát např. s tuňákem,…
                           
                           
                           
Oběd: polévka, teplé vyvážené jídlo + zelenina nejlépe v čerstvé formě       
(např. Kuřecí plátek, bramborová kaše, rajčatový salát,…)
                           
                           
                           
Svačina: dle přesnídávka                      
                           
                           
                           
Večeře:  vyvážené jídlo+ zelenina nejlépe v čerstvé formě ( např. čočkový salát s vařeným 
vejcem, dušená ryba na zelenině s rýží, celozrnné/žitné  pečivo s máslem/tvarohovým sýrem 
a dětskou šunkou, zelenina,…)
                           
                           
Pár rad nakonec:                        
                           
-          Vyhýbat s těžkým, smaženým jídlům                
                           
-          Omezit  jednoduchý cukr, polotovary a nekvalitní  instatní jídla            
                           
-                    pokud jste nachlazeni , vyhýbat se potravinám zvyšující produkci hlenu -            
           mléčné produkty
                           
-          česnek je výborný přírodní produkt proti virovým a mikrobiálním infekcím          
                           
-                    čtěte etikety potravin, které kupujete- pozor na „éčka“-konzervanty, barviva, 
           emulgátory, stabilizátory a jiná zahušťovadla  a aditiva(např. v levných jogurtech)
                           
-          udělejte si na jídlo čas                    
                           
-          nepijte během jídla                    
                           
-          dbejte na kvalitní a dostatečný spánek i odpočinek přes den            
                           
-          PAMATUJTE, ŽE S ÚSMĚVEM JDE VŠECHNO LÉPE :)            
                           
                           
                           
                           
                           
Zpracovala  na základě materiálů Dr. Petra Fořta, dr. Gillian Mckeithové, Dr. Ulricha Strunze  
a vlastní 15-leté praxe v oblasti lidské výživy  Petra Havlíková.